Segueix-nos a
05 / 02 / 2022

Rubí posa en marxa un nou recurs per prevenir la violència masclista entre les persones joves

La ciutat s’ha dotat d’un recurs per prevenir i atendre situacions de violència masclista entre les persones joves. L’Espai Vincles és un espai de diàleg i reflexió per a adolescents situat als centres educatius que tracta amb els i les joves temes sobre les relacions de parella, els mites de l’amor romàntic i els estereotips de gènere per prevenir les relacions abusives i qualsevol manifestació de violència masclista.

Segons la Macroenquesta de Violència contra la Dona del Ministeri d’Igualtat de 2019, dues de cada deu dones d'entre 16 i 24 anys han patit violència física o sexual per part d'alguna de les seves parelles. Segons aquesta enquesta, la violència psicològica, com ara la gelosia, el control, el menyspreu es detecta en 5 de cada 10 dones.  L’any passat, de les 278 dones ateses al SIAD, només 15 eren menors d’edat.

L’Espai Vincles s’ha posat en marxa a tres centres d’educació secundària de Rubí,  L’Estatut, La Serreta i el Teresa Altet; amb la voluntat que arribi a tots els instituts. Es dirigeix a l’alumnat, nois i noies, entre els 11 i els 17 anys i atén dins l’horari lectiu, quinzenalment. El servei es coordina amb totes les professionals que estan en contacte amb els i les adolescents: el personal docent, els professionals de la psicopedagogia i de Serveis Socials i Salut. L’espai vol ser un lloc de referència per a persones joves per tal que trobin respostes a les necessitats i dificultats que se’ls generen al voltant de les relacions de parella a través del diàleg i la reflexió

L’objectiu final és acompanyar els i les joves en el procés d’adquirir recursos i competències per gestionar els conflictes de parella que puguin tenir de manera sana i igualitària per promoure relacions sanes, plaents i lliures.  A més, oferir atenció durant l’adolescència també permet acompanyar els i les adolescents en el procés de maduració individual, en un moment delicat i alhora determinant de les seves vides.

A través de l’Espai Vincles s’afavoreix el desenvolupament del pensament crític i l’autoreflexió sobre els mites de l’amor romàntic i les seves conseqüències en la vida de les persones; s’analitzen els models de relacions entre dones i homes, potenciant la presa de consciència sobre els senyals d’alarma de la violència masclista; s’augmenten les habilitats socials i comunicatives de parella i aportem eines de gestió emocional; es fomenta l’autocura i l’autoestima; es reflexiona sobre les tecnologies i els seus usos en les relacions i s’apliquen, si s’escau, les pautes d’actuació i els protocols de coordinació davant d’una situació de violència masclista.

Rubí jove Torre Bassas
C. Sabadell, 18, 08191 Rubí
T. 936 991 663 - 630 76 63 79
Dimarts i dijous de 12 a 14 h
De dilluns a divendres de 16,30 a 20 h